English (United Kingdom)Croatian(HR)Italian - ItalyDeutsch (DE-CH-AT)

MO Umag - Centar

umag_jugoUMAG - Nakon posljednjeg "ljetnog" dana u četvrtak kada je uz temperaturu zraka od 28 stupnjeva Celzija bilo ugodno kupanje u moru i boravak na suncu, danas u petak 07.10.2011. nastupila je nagla promjena vremena. Najprije je ujutro započelo olujnim jugom koje je podiglo velike valove. Nakon toga počela je padati jaka kiša zbog koje se otežano vozilo na prometnicama.

Nakon podneva zapuhala je "škura bura" od koje su letjeli kontejneri, stabla, grane i reklame. Temperatura je pala na 8 stupnjeva Celzije što je pad temperature od 20 supnjeva u odnosu na jučerašnji dan.

Nakon orkanskog juga, jake kiše, jakih udara bure, u popodnevnim satima se vrijeme potpuno smirilo i sunce je obasjalo Umag. 

.

oldtimeri_umag_obalaUMAG - U organizaciji umaškog oldtimer kluba Eppur si muove u subotu 10.09.2011. je po lijepom vremenu održan 2. međunarodni oldtimer rally. Okupilo se stotinjak starinskih automobila i motora koje su ponosni vlasnici parkirali od caffee bara Tondo sve do okretišta vlakića ispred IKB banke. Mogli smo vidjeti na jednom mjestu povijest automobilske industrije, od modela proizvedenih početkom 20. tog stoljeća do mlađih oldtimera iz 70. tih godina prošlog stoljeća.

Umažani i turisti imali su priliku razgledati limene ljubimce iz Slovenije, Italije i Hrvatske, a uz dopuštenje vlasnika u retro odjeći i zasjesti za upravljač nekih popularnih modela. Dobrodošlicu učesnicima ovog zanimljivog skupa poželio je dogradonačelnik Veljko Ivančić i zaželio učesnicima dobru zabavu i ugodno druženje.

Kolona starinskih automobila i motocikala je zatim krenula ulicama grada i zaputila se prema Novigradu. Na čelu je bio najstariji model - Dodge proizveden 1924. godine čiji je vlasnik iz slovenske Gorice. Vožnja po Bujštini je nakon Novigrada nastavljena prema Brtonigli preko Babića sve do Marije na Krasu da bi nakon nekoliko zaustavljanja i usputnih degustacija završila u turističkom naselju Kanegra.

.

festa_od_rajcicaUMAG - Četvrtak navečer u Umagu se održala sedma po redu Fešta od pomidori. Umag sa Podravkinom tvornicom za preradu rajčice tradicionalno organizira ovu feštu koja je okupila dosad najveći broj posjetitelja i gostiju. Berba ralčice je započela prije nekoliko dana i pomidoraji skupljaju plodove svog rada koji se voze u Podravkinu tvornicu za preradu rajčice na umaškoj obali i koja sada radi punom parom.

Organizaciju fešte pored Podravke potpisuje Grad Umag i Turistička zajednica grada Umaga. Koncept je stručno-edukativni i zabavni. Posebna je humanitarna komponenta kojom se prikupljeni novac od prodanih bonova za tanjur pašte, bocu "Studene" i čašu vina po cijeni od 15 kuna usmjerava u humanitarne svrhe.

Koliki je bio interes za degustaciju različitih jela na bazi rajčice i tjestenine, pokazali su dugi redovi za kupnju bonova u kojima su posjetitelji fešte strpljivo čekali ne bi li probali koju od delicija koje su vrijedni kuhari Podravke na čelu sa Zoranom Stanisavljevićem pripremili.

U natjecateljskom dijelu fešte natjecali su se proizvođači rajčica sa različitim sortama. Stjepan Majkovica iz Umaga je odnio prvo mjesto za proizvedenu najkvalitetniju rajčicu. Ocjenjivački sud je kao najbolju sortu ocijenio sortu "growden". Natjecali su se proizvođači pored kvalitete i u težini pa je najveća rajčica težila preko 1,3 kilograma.

Muzičko zabavni dio fešte su započeli muzikaši iz "Gruntovec benda", za pravu zabavu se pobrinuo Goran Griff. Na ispunjeno gradskom trgu zabava je trajala do prve kišice koja je malo pokvarila zabavu no na sreću nije dugo trajala tako da je fešta od pomidora uspjela ove godine do kraja. (Alen Rako)

 

.
investicije_umag

UMAG - Ponedjeljak 30.05.2011. umaški gradonačelnik Vili Bassanese i njegov zamjenik Mauro Jurman predstavili su novinarima aktualne komunalne investicije na području Grada Umaga. 

U Staroj Savudriji saniran je ulaz potoka u more. Uređen je i očišćen kanal u dužini od 200 metara, a zadnjih 30-tak metara se betonirao i pokrio zemljom. Ulaz kanala u more je utvrđen kamenim blokovima i uredila se površina od 300 kvadrata za parking vozila. Hrvatske vode su investirale 400 tisuća kuna dok je grad uložio 100 tisuća za sanaciju obale i 100 tisuća za sanaciju prometnice i rasvjetu.

U ravnoj Dolini je na dva mjesta izvršeno obaloutvrđivanje i proširenje prometnice čime je osigurana sigurnost u prometu i korištenje plaže.

U središtu Bašanije uređena je autobusna postaja, proširen prometnica te uređeno i asfaltirano središte mjesta.

U Zambratiji se nastavilo sa radovima od nove lučice prema Katoru (bivša FKK plaža). Izvedeno je obaloutvrđivanje plaže kamenim blokovima te je započeta pješačka prometnica koja će se nastavljati prema Umagu i biti u konačnici dio umaškog budućeg lungomara.

U Stella Marisu se nastavilo sa drugom fazom uređenja plaže gdje je glavna investicija bila izgradnja igrališta za sportove na pijesku koje će se koristiti za buduća međunarodna natjecanja u rukometu i odbojci na pijesku. 

Na području Moele saniran je potok te uređeno ulijevanje potoka u more u suradnji sa Hrvatskim vodama. Uređena je plaža u dužini od 100 metara, sanirana je lučica za male barke, izvršeno je oabloutvrđivanje i sanacija obalnih površina.

Na Punti ispred hotela Adriatic grad je uzeo pod koncesiju dio plaže o čijem smo uređivanju već pisali na našem portalu. Uloženo je u građevinske i sigurnosne uvjete i plaža je osvanula u novom ruhu za nadolazeću turističku sezonu.

U Lovrečici gdje je bio problem sa urušavanjem obale, kamenim je blokovima izvedeno obaloutvrđivanje u duljini od 200 tinjak metara. Uređena je plaža na koju je nasut šljunak te je hortikulturalno uređen prilaz i šetnica. Novom i atraktivnom izgledu plaže u Lovrečici radovat će se domaćini i posjetitelji.

U tijeku su radovi na plinofikaciji grada Umaga. U prvoj fazi izgradnje plinovoda u dužini od 2,5 km izgrađuju se priključci za gospodarstvene objekte, dom zdravlja, škole i vrtiće. Završetak radova predviđen je za 20.06.2011. kada će se prekinuti radovi na plinofikaciji zbog turističke sezone. Grad Umag je trenutno jedini grad u Istarskoj županiji osim Pule koji ima izgrađen dio mreže za korištenje prirodnog zemnog plina kao ekološki prihvatljivog energenta.

Petrovija konačno dobiva zaobilaznicu i radovi su u tijeku. Predviđa se da će zaobilaznica koja će koštati 9 milijuna kuna biti završena na proljeće 2012.

Dobre vijesti dobili smo od gradonačelnika vezano za nastavak izgradnje doma umirovljenika. Pri kraju je zatvaranje financijske konstrukcije koja predviđa uzimanje kredita za jedan dio investicije dok se ostatak planira pokriti prodajom imovine za koju se pripremaju uvjeti, a to su prostorno planski dokumenti i procjena imovine od strane nezavisnih procjenitelja. Postignut je i sporazum sa Hrvatskom strankom umirovljenika i Sindikatom umirovljenika Hrvatske oko postavljanja ovog projekta na vrh prioriteta investicija. Vrijednost investicije se procjenjuje na 30 tak milijuna kuna. Novost je da će se u projektu povećati sadržaji za dnevni boravak sa 30 na 100 korisnika te se planira povećati površina parka i parkinga na 2-3 tisuće metara kvadratnih. Radovi počinju na jesen. (Alen Rako)

 

.

mjesni_odbor_umag_centarUMAG - Veliko razumijevanje, podrška i promptnost s gradonačelnikove strane spram Mjesnog odbora Umag centar rezultirali su time da je navedeni mjesni odbor dobio vrlo kvalitetne prostorije za svoje djelovanje. Dobiveni prostor nalazi se na adresi Svodna ulica br. 2, u srcu samog starog grada, čime je na simboličan način pokazano da stanari umaške starogradske jezgre nisu zaboravljeni niti napušteni što je bio slučaj prethodnih godina.
MO Umag - centar u svom je prvom četverogodišnjem mandatu ulagao velike napore na rješavanju brojnih problema žitelja centra grada, ali niti jednom nismo naišli na razumijevanje tadašnjih nositelja gradske vlasti. To je vrijeme sada iza nas, suradnja s aktualnom gradskom vlasti izvrsna je, a dobivanje spomenutog prostora početak je još učinkovitije komunikacije i suradnje kako mjesnog odbora s građanima tako i suradnje s nositeljima gradske vlasti.
Nakon nužnog uređenja prostorija, članovi mjesnog odbora određene dane u tjednu bit će na raspolaganju svim građanima s područja centra.
Suradnja na relaciji građani-mjesni odbor-izvršna vlast urodit će plodom na rješavanju još jednog za stanare starogradske jezgre vrlo neugodnog problema, a tiče se remećenja javnog reda i mira u noćnim odnosno ranojutarnjim satima na području starog grada. Stoga je nedavno održan sastanak mjesnog odbora s načelnikom umaške policijske postaje i gradonačelnikom koji su iskazali punu spremnost na rješavanje ovog problema. Načelnik policije, gosp. Rajković, obećao je bolji nadzor i češću policijsku ophodnju dok se gradonačelnikovo razmišljanje kreće u pravcu dugoročnog rješavanja ovog problema. Naime, razmatra se mogućnost postavljanja nadzornih kamera na području starog grada čime bi se eventualno neprimjereno ponašanje pojedinaca i njegove posljedice svele na najmanju moguću mjeru. Sredstva bi se pokušala osigurati u narednom gradskom proračunu.
Želim istaknuti i odličnu suradnju među samim članovima mjesnog odbora jer je Umag-centar jedini mjesni odbor u kojem su zastupljeni predstavnici svih relevantnih političkih opcija i to iz redova IDS-a, SDP-a, HDZ-a i HNS-a. Stav svih članova mjesnog odbora je taj da je razina mjesnog odbora ona razina na kojoj nikako ne smiju prevladavati stranački interesi već isključivo interesi i dobrobit svih građana s područja naše nadležnosti.
Iznimno je važno da je Grad prepoznao potrebe i osigurao prostor za djelovanje ovog mjesnog odbora jer jedini ispravni put kvalitetnom obnašanju vlasti je komunikacija s građanima. Čak štoviše, u demokraciji suradnja s građanima je dužnost, ali isto tako nema veće prijetnje toj istoj demokraciji od pasivnosti i nezainteresiranosti građana.

Predsjednica MO Umag-centar
Tanja Rako 


moumagcentar91

moumagcentar92

moumagcentar95

moumagcentar98

moumagcentar99

00716umag

046125umag0

 

.

lijepom_našomUMAG - U prepunoj sportskoj dvorani umaške osnovne škole održano je snimanje emisije "Lijepom našom". Srijeda 23.03.2011. u 19:30, nije više bilo mjesta za sve koji su došli na snimanje popularne TV emisije. Organizatori nisu mogli poželjeti bolju atmosferu i veći odaziv publike, procijenili smo da je bilo oko 1.500 gledatelja.

Započelo sa s programima folklornih skupina iz Pule, Bala i Umaga. Voditelj emisije, Branko Uvodić iskoristio je prve dvije pauze da na pozornicu pozove umaškog gradonačelnika Vilija Bassanese i istarskog župana Ivana Jakovčića koji su pozdravili prisutne uz nekoliko prigodnih riječi.

Izdvajamo nastupe umaške klape "Lungomare" i klape "Volta" iz Brtonigle. Bilo je tu za publiku i slavonskih i istarskih napjeva. Publiku je naročito zapalio nastup našeg poznatog tenora iz Rijeke Voljena Grbca koji je u duetu sa Vivien Galletta otpjevao poznatu melodiju "Con te partiro".

Organizatori su kao iznenađenje za publiku i šlag na tortu priredili nastup domaće zvijezde estrade Alke Vuice. Cijena ulaznice bila je 10 kuna i cjelokupan prihod je namijenjen u humanitarne svrhe. (Alen Rako)

.

Umaški karneval 2013