English (United Kingdom)Croatian(HR)Italian - ItalyDeutsch (DE-CH-AT)

MO Savudrija

brutija_komemoracija_marija_linaUMAG – Komemorativni skup u Brutiji potvrdio je koliko se štuje herojski čin tragično stradalih djevojaka Marije Medice (20) i Line Zakinje (22) u ratno doba (28. ožujka 1944.) na ovom prostoru. S pijetetom i naglašenim ponosom ondašnjim 'zrakama slobode' koje i danas isijavaju slobodarsku svjetlost, brojni okupljeni od predstavnika gradske vlasti, udruga proizašlih i ratnih razdoblja, političkih stranaka, mještana, te žitelja Umaga i njegova okruženja. Tu gdje su prije 68. godina po cijenu vlastita života nepokolebljivo stale ispred okupatora njihove rodne grude, održana je tradicionalna komemoracija ispred simboličnog spomen obilježja na mjestu stradanja Marije i Line.

Okupljene je u ime organizatora pozdravio predsjednik UAB Bujštine Anton Kosmina naglasivši da ga raduje činjenica da je svake godine sve veći broj prisutnim na ovom mjestu. Posebno je pohvalio odnos umaških osnovaca koji svojim literarnim radovima daju poseban obol očuvanju uspomene na djelo mučki ubijenih djevojaka čije ime novi jedna od umaških osnovnih škola.

Nakon otpjevanih Lijepe naše i Istro mila u izvedbi učeničkog zbora OŠ Marija i Lina kojim je ravnala prof. Mirela Zemčak, položeni su vijenci uz spomen obilježje nakon čega je umaški gradonačelnik u svom obraćanju između ostalog istaknuo kako je ovaj događaj kao što možemo vidjeti i osjetiti trajno urezan u pamćenje svih nas i postao je dio naše povijesti. Stoga svaki put s još više ljubavi odajemo počast Mariji i Lini za žrtvu koja nije bila uzaludna. Zato moramo cijeniti i nikada ne smijemo zaboraviti taj slobodarski zanos dviju mladih djevojaka koje su otporu okupatora pretpostavile sve svoje mladenačke i po cijenu žrtve. Poradi toga ne smije nas napustiti osjećaj ponosa na njihovo hrabro djelo kao i na sve one koji su položili živote za slobodu drage nam zemlje. Upravo mlada pokoljenja u tome imaju biti stjegonoše u prenošenju i očuvanju istine o tim događajima koji se nerijetko izokreću. Iz današnje perspektive nepojmljivo je da su za svoje poglede na budućnost Marija i Lina zaslužile takvu, okrutnu smrt. Uz poklon svim žrtvama, neka im je vječna slava i hvala – kazao je Vili Bassanese.

Iz mnoštva učeničkih radova OŠ Marija i Lina i TOŠ Galileo Galilei koji su na hrvatskom i talijanskom jeziku napisani o Mariji i Lini u već tradicionalnom literarnom natječaju UAB-a Bujštine, odabrani su najkvalitetniji. Po troje najuspješnijih učenika iz obiju škola dobili su simbolične novčane nagrade organizatora i pritom pročitali svoje uratke. Trećenagrađeni su Leonardo Favretto i Tomislav Kučina, a drugonagrađene Ariana Paripović i Natalia Lakić, dok su ovogodišnji laureati Mikela Klaj i Paolo Zacchigna. Spomenutima je nagrade uručio ravnatelj OŠ Marija i Lina Mato Vidović.

.
medigija_crveni_vrh_otvaranje_cesteMEDIGIJA - Na prigodnom otvaranju prometnice Medigija-Crveni Vrh, dana 17. studenoga 2011., nazočnima se obratio umaški gradonačelnik Vili Bassanese. Kazao je da, uzimajući u obzir postojeću krizu i niz poteškoća koje prate izgradnju prometnica, danas možemo biti izuzetno sretni i ponosni što smo uspjeli temeljito rekonstruirati i izgraditi 2 km prometnice od Medigije do Crvenog Vrha za što je Grad Umag potrošio oko tri milijuna kuna. Prometnicu je izgradila tvrtka Cesta- Pula kao najbolji ponuđač po javnoj nabavi u vremenu od 50 radnih dana. Radi se o prometnici koja je širine cca. 6 metara i spajajući naselje Medigiju sa Crvenim Vrhom prolazi kroz golf igralište, spaja se sa prometnicom koja prolazi ispred po brendu najboljeg hotela u Hrvatskoj Hotela Kempinski i nastavlja se kroz naselje Valfontane prema Savudriji. Osim što rješava potrebe lokalnog stanovništva nesporna je i turistička vrijednost prometnice.  .

zlatna_švoja_villa_rosetta_umagZAMBRATIJA - U subotu 05.11.2011. u hotelu Villa Rosetta u Zambratiji održala se "Zlatna švoja", večer posvećena gastronomiji i fotografiji. Započelo je zanimljivim predavanjem koje je za goste održao novinr sa TV Koper Marino Vocci, vrstan poznavalac gastronomije i kulinarike sa ovog područja. Saznali smo zbog čega je riba list - švoja najkvalitetnija upravo na ovom području i kako njena migracija od mriještenja uz istarsku obalu, preko boravka u talijanskim lagunama do povratka u savudrijske vode i njenog lova utječe na poseban okus koji je karakterističan samo za ovo područje.

Nakon predavanja gosti "Zlatne švoje" imali su priliku uživati u posebnoj večeri od 5 sljedova pripremljenoj posebno za ovu priliku na temu švoja - list, sljubljena sa lokalnima vinima. Započelo je paštetom od švoja sa butargom (ikra) uz koju je poslužena malvazija Coronica 2010. Drugo jelo bio je carpaccio od švoja - marinirana švoja sa narančom i kremom od maslinovog ulja uz koje je serviran chardonnay Degrassi 2009. Toplo predjelo su bili rezanci sa crnilom od sipe sa komadićima švoja i cherry rajčicama uz koje se sljubio sauvignon blanc Degrassi godišta 2009. Kao glavno jelo gostima je poslužen specijalitet, file od švoje sa listićima bijelog istarskog tartufa i gran malvazijom od Coronice 2008. Desert iznenađenja bilo je slatko sa komadićima švoja, kandiranim voćem, listićima badema i karamel umakom uz koje je posluženo Vino prijateljstva, Sinkovićev momjanski muškat.

Paralelno sa večerom održao se amaterski fotografski natječaj na temu "Švoja - list: kultura i okoliš" kojemu je bio cilj otkrivanje i promicanje tradicije, kulture, okusa i boja ovog kraja s naglaskom na more, ribolov i ovu posebnu ribu. Prvo mjesto nakon glasovanja svih prisutnih koji su pogledali za ovu priliku izložene fotografije pripalo je Ivani Milkota, drugo mjesto je osvojila Franca Giovanella dok je treće mjesto pripalo Atliu Salvaru.

Ovu uspješnu večer Hotel Villa Rosetta organizirao je sa tvrtkom "Andomake" koja je za prvu nagradu osigurala poseban tanjur od karbonskih vlakana izrađen specijalno za ovu priliku. Inače treba spomenuti da se ova večer organizirala u sklopu dana švoja koje klaster turističkih zajednica Bujštine promovira od 21. listopada do 26. studenog 2011. Hotel Villa Rosetta 5. godinu zaredom priređuje večer posvećenu švoji i lokalnim najcjenjenijim vinima. (Alen Rako) 

.

danilo_latin_prosvjedUMAG - Večerašnja sjednica Gradskog vijeća Umaga započela je prosvjedom gradskog vijećnika i ribara Danila Latina protiv LNG terminala koji se planira izgraditi u tršćanskom zaljevu svega 10 kilometara od umaške obale. Na samom početku sjednice koja je započela 27.10.2011. u 18:00 sa aktualnim satom Danilo Latin je izašao za govornicu i izvjesio transparent sa natpisom "NO LNG OFFSHORE".

Na zadnjoj sjednici gradskog vijeća bio je donesen zaključak da se održi tematska sjednica na ovu temu i da se vijećnici informiraju o ovom potencijalno ekološki problematičnom projektu. Tematska sjednica nije održana jer Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ne osjeća obavezu daljnje prezentacije i informiranja hrvatske javnosti o ovom projektu.

Podsjećamo da su nakon jedne prezentacije održane u Umagu u ministarstvu zaključili da je time ispunjena obaveza za  informiranjem javnosti. Mišljenje je Danila Latina da je taj projekt trebao biti predstavljen na hrvatskoj televiziji, a ne samo u Umagu i da je ovaj njegov prosvjed zapravo prosvjed protiv ministarstva koje ne želi informirati javnost o projektu. 

Sa projektom koji je po Latinu potencijalna ekološka bomba trebaju biti upoznati svi građani hrvatske, a ne samo umažani jer ovako kako su postavljene stvari ispada da je Umag sinonim za Hrvatsku. Zbog pomanjkanja informacija ljudi o ovom konkretnom pitanju neće biti u stanju zauzeti svoj stav. (Alen Rako)

.

rally_kempinski_central_europeUMAG - Impresivna družina Kempinski Rally Central Europe 2011. nastavila je svoje putovanje Lijepom našom te nakon Istre, na putu za Budimpeštu, posjetila i Varaždin. Prisjetimo se, prošlog su vikenda vlasnici 22 ljepotana, većinom Španjolci, nakon što su po prvi puta uvrstili Hrvatsku u svoj godišnji
tradicionalni reli,  jednostavno okupirali ceste Bujštine.

Tako je luksuznom hotelu Kempinski Adriatic nedaleko Umaga, u koji su ponosni vlasnici  divljenja vrijednih oldtimera stigli iz Španjolske u petak, 23. rujna, dopala čast biti domaćinom prve etape Kempinski Central Europe Rally-a 2011. "Inače, ime je reli dobio po tome što će za svoga trajanja posjetiti sve Kempinski hotele koji pripadaju regiji Kempinski centralne Europe. Tako će druga etapa ovog zanimljivog putovanja biti susjedni hotel Kempinski Palace Portorož, pa Kempinski Hotel Corvinus Budapest te Grand Hotel Kempinski High Tatras. Posljednjaj etapa održati će se 3. i 4. listopada u hotelu Kempinski Hotel River Park u Bratislavi", objasnio je Konstantin Zeuke, generalni direktor hotela Kempinski Adriatic.

Malo je reći da je pojava ovih ljepotana izazvala pomutnju i izmamila mnogobrojne znatiželjnike na ulicu, a slični scenarij odigrao se i u garaži hotela Kempiski te iduće jutro ispred samog hotela od kuda je, nakon uljepšavanja i poziranja, kolona skupih limenih ljepotana i njihovih vlasnika krenula put Savudrije, gdje su imali prilike posjetiti najstariji te ujedno najzapadniji i najsjeverniji svjetionik na Jadranu, izgrađen davne 1818. godine, s čije su kule visoke 29 m uživali u prekrasnom pogledu na hrvatsku, slovensku i talijansku obalu. Vožnju su iz Savudrije nastavili u smjeru Grožnjana, gdje ih je s pićem dobrodošlice dočekao gradonačelnik Rino Duniš. Prizor automobila iz tridesetih godina prošlog stoljeća, čija se ulaštena karoserija presijavala pod neobično toplim rujanskim
suncem, vratila je glavni grožnjanski trg sedamdesetak godina unazad u prošlost.

Sljedeća prilika za odmor uslijedila je u Brtonigli, još jednom u nizu šarmantnih istarskih gradića smještenih na brežuljku s kojega puca pogled na morsko plavetnilo. S malo zakašnjenja, ova ekskluzivna povorka u sumrak je stigla i u Umag, gdje su je s nestrpljenjem očekivali mnogobrojni znatiželjnici i zaljubljenici u oldtimere koji nisu željeli propustiti rijetku priliku da uživo i izbliza razgledaju ove rijetke primjerke. Sudionici Kemnpinski Rally-a završili su prvu etapu gala večerom u hotelu Kempinski Adriatic.

Zanimljivo je napomenuti da su najstariji automobili  Rolls Royce model  HP20 Cabriolet proizveden daleke 1927. i Chevrolet Torpedo model Canada  iz 1928., dok je “najmlađi“ sudionik vatrenocrveni Ford 40 Cabriolet V-8 iz 1940.  Pažnju su plijenili i kanarinac žuti Packard Model 120 cabriolet iz 1938., Rolls-Royce Modelo Cabriolet 20-25 iz 1933., Bentley 3 1/2 Roadster-Hooper i Mercedes Modelo 200 Cabriolet iz 1934. i brojni drugi.

Tekst: Lena Sviličić, PR Manager Kempinski Hotel Adriatic

Fotografije: Nerio Belić, fotograf

.
san_marco_komemoracijaSAVUDRIJA - U znak sjećanja na nevine žrtve potonuća linijskog parobroda San Marco 9.09.1944., danas je u Savudriji održana komemoracija uz nazočnost delegacije Grada Umaga, vijećnika Gradskog vijeća grada Umaga, članova Vijeća mjesnog odbora Savudrije, predstavnika Zajednice Talijana, mještana Savudrije i rodbine žrtava ove tragedije.
 
Gradonačelnik Vili Bassanese je nakon polaganja vijenca na spomen ploču podsjetio prisutne na ovu tragediju koja je zadesila naše sugrađane pred kraj drugog svjetskog rata. Parobrod San Marco plovio je tada na redovnoj liniji Umag - Savudrija - Piran - Izola - Trst i najveći broj njegovih putnika bili su istarski seljaci koji su svoje proizvode prodavali u Trstu.
 
Taj dan se u Umagu ukrcalo oko 200 putnika i 30 njemačkih vojnika. Brod je stigao do Savudrije bez problema i pristao u luku. Tada su se pojavili saveznički avioni i započeli nadlijetanje broda. Nakon što su avioni nestali s vidika brod je isplovio iz savudrijske luke i nastavio vožnju. Nedugo nakon isplovljavanja avioni su se vratili i zasuli avion mitraljeskom vatrom kada je stradao velik broj ljudi koji su se zatekli na palubi.
 
Zapovjednik broda, kapetan Ravessi pokušao je okrenuti brod i nasukati ga na obalu kako bi se putnici spasili no avioni bacili dvije bombe i potopili brod. Tada je u napadu stradala većina njemačkih vojnika ali i nevini civili koji su se zatekli u krivo vrijeme na krivom mjestu. Živote je tada izgubilo oko 150 ljudi jer nije pronađen točan popis putnika koji su taj dan putovali prema Trstu.
 
Pretpostavlja se da su saveznici imali krivu dojavu da je na brodu samo njemačka vojska, a postoji mogućnost da je pilote zavaralo to što su njemački vojnici  umjesto u brodu, zbog lijepog vremena taj dan bili na palubi pa se moglo pomisliti da brod prevozi isključivo vojnike. "Naši civili su platili glavom zato što su bili suputnici njemačkim vojnicima", zaključio je svoj govor umaški gradonačelnik i pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama ove tragedije.
 
Nakon paljenja svijeća i polaganja vijenca na spomen ploču delegacija se ribarskom brodicom savudrijskog ribara Danila Latina odvezla na mjesto potonuća parobroda San Marco i bacila vijenac u znak sjećanja na poginule. (Alen Rako)
.
degrassi_rosettaZAMBRATIJA - Hotel Villa Rosetta u suradnji sa vinarijom Degrassi iz Savudrije u petak 27.05.2011. u 19,00 h priprema poseban događaj na temu "Degrassi 
Rosè sa Rosettinim ružama". Za goste će biti pripremljena večera iznenađenja koja će biti popraćena predstavljanjem berbe 2010. svježih vina Degrassi: Rosè, Malvazija, Viognier i Muškat.
 
Vrhunski tim restorana „Maruzza since 1938“ predstavit će jela na bazi ribe koja će biti ponuđena u kombinaciji s vinima koja će predstaviti Moreno Degrassi i njegov tim. Ovim se nastavlja tradicija organiziranja gastro-enoloških događaja na kojima gosti uz neodoljive delicije imaju priliku kušati vrhunska istarska vina. Intencija je organizatora gostima ponuditi simbiozu svoje gastronomije i vrhunskih vina te im omogućiti da osobno upoznaju vinara, njegova vina te filozofiju i karakter proizvodnje.
 
Degrassijeva vina slove kao prirodna, a i hrana koju priprema gospođa Rosetta je takva, spravljena od svježih namirnica i sigurni smo da će riblji slijed iznenađenja u petak biti odlična kombinacija prirodnog s prirodnim. (Alen Rako)
.

villa_rosettaZAMBRATIJA - U subotu 09.04. u hotelu Villa Rosetta održala se tematska večera sa degustacijom mladih malvazija sa područja Bujštine, Slovenije i Italije. Da je to bio vrhunski eno-gastronomski događaj složili su se svi prisutni. Nastavak je to duge ugostiteljske tradicije restorana Maruzza koji postoji od 1938. godine.

Započelo je oko 17:00 sati na terasi hotela sa predstavljanjem mladih malvazija berbe 2010. sa područja Bujštine. Priliku da svoja vina predstave zahtjevnim gostima iz Slovenije i Italije dobili su vinari Kabola - Marino Markežić, Kozlović, Coronica, Veralda - Luciano Visintin, Celega, Ravalico i Degrassi. Uz idealno vrijeme degustirale su se malvazije sve do zalaska sunca po kojem je ovo mjesto posebno poznato.

Oko 20:00 uzvanici su prešli u raskošno uređenu salu restorana gdje su domaćini pripremili večeru od 6 sljedova. Elena Prodan Savić je pozdravila prisutne i najavila tematsku večeru sa jelima na bazi sipa i divljih šparoga. 

Započelo se sa ribljom paštetom sa šparogama i tostićima uz koju je servirana Malvazija Rojac 2010, slovenskog proizvođača iz okolice Šmarja pored Kopra. Radilo se o svježoj malvaziji iz ekološke proizvodnji. Sa vinom je prisutne upoznao enolog Tilen Prapotnik.

Slijedeće jelo je bio carpaccio od sipa, fleur de sel iz Pirana i emulzija od šparoga. Uz ovu vrhunsku deliciju za koji recept prisutnima nije željela odati tajnu gospođa Rosetta posluženo je malvazija Degrassi 2008 koju je Moreno Degrassi osobno predstavio.

Treći slijed se sastojao od palačinki sa šparogama, škampima i hrskavim pršutom uz koje je predstavljena malvazija Steras iz Šareda pored Izole. Ovaj mladi enolog oduševio je prisutne pričom o svom vinu i proizvodnji. 

Nastavak ove savršene večeri sljubljivanja malvazije sa kulinarskim kreacijama Ville Rosette - restorana Maruzza nastavio se posluživanjem jednog od specijaliteta kuće, a to su bili domaći rezanci sa crnilom od sipa servirani sa malim kapicama - kanestrelima. Uz ovo jelo predložene su dvije malvazije i to Kabola Malvazija Reserva 2007 koju je osobno predstavio Marino Markežić i macerirana malvazija Lupinc 2008 koju je predstavila sommelierka iz Italije Liliana Savioli. Inače gosti na ovoj večeri imali su čast da ih poslužuje poznati hrvatski sommelier Sandi Paris.

Peto jelo na ovom bogatom meniju bile su šufigane sipe s palentom i šparogama uz koje su predstavljene malvazije Škerk iz talijanskog krasa, Prapot, okolica Duina i malvazija Veralda prestige 2009 koju je osobno predstavio Luciano Visintin.

Za kraj ove čarobne večere poslužen je semifreddo od vanilije sa bijelom čokoladom, kremom od šparoga, keksićima i maslinovim uljem (leccino). Uz ovaj desert svoju malvaziju 2009 predstavio je Moreno Coronica, dok je o malvaziji passiti Lupinc govorila ponovo Liliana Savioli.

Večeri su bili prisutni lokalni novinari te predstavnici revija Vino iz Slovenije i revije Iće i piće te mnogobrojni gosti iz Slow food udruge. Čestitkama domaćinu i riječima hvale za ovaj izuzetni događaj završena je večera uz najavu slijedećeg sličnog eventa koji će biti organiziran ove jeseni na temu jela od švoja - lista, ribe po kojemu je ovaj kraj nadaleko poznat. (Alen Rako)

.

Riba, iznimno prehrambeno vrijedna namirnica, svakodnevno se baca u velikim količinama, umjesto da završi na trpezama socijalno ugroženih obitelji, kojih je sve više.

U Glasu Istre smo u četvrtak objavili članak o tonama hrane koje završe u smeću, ponajviše proizvoda u marketima. Tim povodom javio se savudrijski ribar Danilo Latin i rekao da je prije samo tri dana u more bacio 80-ak kilograma ribe koju zbog manjih dimenzija otkupljivači nisu htjeli. Budući da ribari sami ne znaju kome pomoć treba, a nemaju vremena niti mogu organizirati distribuciju tako velikih količina ribe, Latin veli da bi trebala zaživjeti logistika, odnosno neka vrst komunikacije između nadležnih gradskih i državnih institucija te humanitarnih udruga koje znaju kome pomoć treba i koje bi preuzele i podijelile ribu.

- U sezoni dobrog ulova zna ostati neprodane ribe. Prijašnjih godina sam osobno veće količine ribe odvozio u Dom umirovljenika Novigrad, ali ondje preferiraju određenu veličinu, odnosno riba ne bi smjela biti sitna jer to traži puno vremena za čišćenje. Neko sam je vrijeme nosio penzionerima u Savudriji koje poznajem, a jedan moj radnik to je isto radio u Markovcu, gdje je znao za nekoliko obitelji bez prihoda. Međutim, to možemo raditi kad nam ostane kašeta ili dvije, ali ima dana kada nam je viška 15, 20 i više kašeta, kaže Latin.

Istaknuo je da je voljan darovati ribu potrebitima, čak im je i osobno dovesti kući, samo da zna kome stvarno treba, a ne da dođe do zloporabe, odnosno da se dalje preprodaje. Veli da on, ali i njegovi kolege, svaki dan imaju ponešto - sada kada se manje lovi ostane od jedne do pet kašeta ribe.

Kolege koje love na rampon znaju cijele godine loviti kaneštrele i jako ih puno baciti. Prije tri tjedna uglavnom se lovila pasara (iverak). Nitko je nije htio otkupiti, svi su je bacali u more, ali dvije je kašete uzeo i odnio umirovljenicima koje poznaje.

Dodao je i da je u Novigrad znao odvesti 60 do 80 kilograma mola, a i buzetski Dom umirovljenika je znao primati takve donacije, ali ne i onaj u Motovunu, u kojem je na snazi po njemu apsurdno ograničenje da sva hrana koju dobiju mora biti upakirana po HACCP-u.

- Našao sam se u čudu kada sam shvatio da ribu ne mogu nikome čak ni pokloniti! U Crvenom križu nemaju uvjete za njeno skladištenje, a institucije je ne mogu uzeti. (T. KOCIJANČIĆ, B. PETROVIĆ)

.

Izgradnja kanalizacije u Savudriji

Parobrod San Marco komemoracija