English (United Kingdom)Croatian(HR)Italian - ItalyDeutsch (DE-CH-AT)

MO Materada

skolstvo_bujstinaJURICANI - U subotu, 10. rujna, u Juricanima obilježen je rijedak jubilej - 100. obljetnica osnivanja prve škole na hrvatskom jeziku. Na spomen ploči koja je tom prilikom otkrivena uklesane su riječi: "Ovdje u Materadi, u selu Juricanima, Družba sv. Ćirila i Metoda za Istru otvorila je u rujnu 1911. godine prvu školu na hrvatskom jeziku, a misao vodilja bila je: "Narod bez škole je narod bez budućnosti". Tim temeljnim načelom zaustavljeno je odnarođivanje Hrvata u ovom dijelu Istre i započela prava, čarobna, najslađa i najdraža učiteljeva riječ na jeziku hrvatskom." Spomen ploču su postavili Ogranak Matice hrvatske iz Umaga i Grad Umag.

Na velikoj proslavi koja se održala u dvorištu obnovljene škole u Juricanima okupilo se mnoštvo građana, bivših učitelja, predstavnika lokalnih vlasti Bujštine, uglednika, gostiju i učenika osnovnih škola sa područja Umaga. Voditelj programa iz umaškog odjela za društvene djelatnosti, Dimitrij Sušanj, pozivao je govornike na proslavi koji su bili redom: predsjednik Ogranka MH Umag - Stelio Prodan, dopredsjednik MH Stjepan Sučić, ravnatelj osnovne škole Marije i Line iz Umaga - Mato Vidović, gradonačelnik Grada Umaga - Vili Bassanese te izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske - Siniša Tatalović.

Gradonačelnik Vili Bassanese izrazio je zadovoljstvo što se usprkos teškim vremenima našlo novca za rekonstrukciju škole. Spomenuo je da na obližnjem groblju u Materadi počivaju njegova nona i nono, što ga dodatno emotivno vezuje za ovaj kraj.

Siniša Tatalović je pozdravio prisutne u ime Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića pod  čijim se visokim pokroviteljstvom održala ova proslava. Jedna od misli iz njegova govora bila je da "i oni koji su manje brojni imaju pravo na svoju kulturu i svoj jezik".

U kulturnom dijelu programa nastupili su pjevački zbor Vox Siparis i školski zbor OŠ Marije i Line, imali smo priliku vidjeti i dječije recitale, folklorne plesove, polku na trieštini, dijalog na autohtonom govoru Materaštine, folklorno društvo iz Umaga te nastup limene glazbe "Naša Sloga" iz Babića.

Prilikom proslave promovirana je knjiga Zlatana Varelije "Sto godina hrvatskog školstva" dok je u prostorijama škole postavljena izložba starih fotografija i dokumenata. Organizatori ove obljetnice priredili su i prigodni domjenak za učiteklje i uzvanike. (Alen Rako)

.