English (United Kingdom)Croatian(HR)Italian - ItalyDeutsch (DE-CH-AT)

batana_zambratijaZAMBRATIJA - Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti „BATANA SALVORINA“ potiče slijedeće ciljeve među kojima su odgoj i obrazovanje za održivi razvoj, zdravi načini života i očuvanje prirode, održivi turizam, poticanje kreativnosti i stvaralaštva djece i mladih, očuvanje prirode, zaštita okoliša. Osnovni cilj osnivanja Udruge je očuvanje kulturne baštine i obnova ribarstva i zaštite mora te valorizacija kroz  novu turističku ponudu.

Članovi Udruge na Sjednici skupštine Udruge od 19.01.2016. godine su donijeli Odluku o namjeri zaštite teritorija na moru, u blizini mjesta Zambratija, sa svrhom očuvanja podmorja i prirodnog staništa riba. Predloženo je da se zaštiti područje površine od oko 7 hektara, te da obuhvati pličinu „Zanestra“. Dubina mora je u rasponu od 1 do 3 metra te je svojom specifičnošću i veličinom jako interesantna. Zona je dosta mirna i van rute plovilima tako da već sada predstavlja poseban lokalitet za razgledavanje. Cilj je da se ta zona zaštiti te da morski organizmi nađu svoje stanište.

Želja članova Udruge je da u budućnosti sudjeluju u sustavu monitoringa kao rendžeri i da budu članovi upravnog vijeća neke buduće institucije koja će upravljati tom zonom. Smatramo da se takva zona može koristiti i kao svojevrstan vid atrakcije tj. stavljanjem u funkciju turizma poznatog pod nazivom SNORKELING turizam (razgledavanje podmorja s maskom i dihalicom). Želja nam je zaštititi ovo područje od bilo kakve vrste ribolova. Do sada se na tom području lovilo feralima na osti, zatvaranjem riba mrežama stajaćicama i izlovljavalo se školjke ronilačkom opremom.

Upravljanje bi se vršilo za početak postavljanjem bova oko zaštićene zone s tablama i natpisima. Tražili bismo na raznim projektima EU  financiranje kamera i opreme za nadzor. Za početak bismo išli na zonu od 7 hektara što bi bio jedan početni pilot projekat. Već sada je vanjski dio na udaljenosti od oko 2 km sam po sebi nedostupan, jer zbog pličine veće brodice ne mogu ploviti, a plivaći i ronioci ne mogu pristupiti bez plovila.

Od ovakvog načina upravljanja područjem korist bi imala cijela zajednica, jer bi se razne školske institucije mogle uključiti u upoznavanje životinjskog i biljnog svijeta podmorja, zatim i ronilački klubovi, mini podmornice, aquavision, te mala plovila kao naše“BATANE SALVORINE“ sa staklom na dnu koje bi kroz ovaj projekt dobile svoju pravu svrhu. Smatramo da bi ova ponuda bila interesantna kao nova atrakcija, a ujedno i prezentacija autohtone brodice te zaštita tradicije. Uz već postojeće pravne subjekte koji se bave razgledavanjem podmorja, mogla bi se uvesti nova ponuda koja još kod nas nije bila toliko popularna – SNORKELING TRIPS. Kao pilot projekt,  tijekom ovoga  ljeta pokazala se zainteresiranost turista za takvu vrstu ponude.

Ova ponuda donosi novo zapošljavanje stanovništva, uz minimalnu investiciju. Kao početni kapital bitno je imati brodicu (barku) od barem 5 metara ili više sa nekim manjim motorom i tendicom. Te barem 4-5 kompleta maski i peraja, preporuča se za predsezonu i posezonu i neko kraće ronilačko  odijelo. S obzirom da u Umagu i okolici većina naših građana ima takva plovila uz investiciju od nekih 2 do 3.000,00 kn početnog kapitala i registraciju J.d.o. sezonskog obrta – može se krenuti u biznis.
Cijena koja se pokazala interesantnom iznosila bi za odrasle 150,00 kn, a za djecu 120,00 kn. S obzirom da uglavnom interes iskazuju grupice obitelji i prijatelja. U prosjeku grupice bi bile po 3 do 5 ljudi.

Vrijeme trajanja izleta bilo bi 2 sata tj. 30 min vožnje od Umaga do Zambratije, 1 sat ronjenja i 30 min povratak u Umag. Zarada po izletu iznosila bi u prosjeku od 300 – 600 kn. Ovakav dodatni prihod sigurno bi uvelike bio od značaja za studente, penzionere i ljude slabijih primanja.

Široj zajednici ova nova ponuda donosi produženje sezone, već od svibnja pa do polovice listopada. U konačnici veći broj noćenja i dolazak nove strukture gostiju – škole, kampovi za studente, novi imidž i posebnost Umaga kao destinacije. Dolazak gostiju iz drugih turisitičkih mjesta – vođene od strane turističkih vodiča.  Zambratija može pokazati ono čime se malo tko može pohvaliti . Uistinu izuzetna važna povijesna lokacija sakriva najstariji sačuvani brod na Mediteranu, desetmetarsku histarsku veslarku koja je datirana u 12./11. stoljeće prije Krista (željezno doba).  Uskoro će udruga „Batana salvorina“ za Arheološki  muzej Istre izraditi repliku djela brodice i prestaviti javnosti tehniku izrade  ove senzacionalne brodice koja je rađena posebnom tehnikom izrade, to jest tehnikom šivanja. Oplata brodice tj. daske na dnu brodice nisu bile pričvršćivane čavlima nego su šivane konopom.

Odmah u blizini potopljene brodice nalazi se prapovijesno naselje sojenica staro od pet do pet i pol tisuća godina (eneolitik odnosno bakrenog doba) danas zbog podizanja morske razine prekriveno s 2,5 do 3 metara mora. Radi se o najstarijem nalazištu pod morem na Jadranu.Svojevrsno središte naselja u kojem su živjeli prastanovnici, prostirala se na površini od 30 puta 60 metara. Nalazišta amfora,….. Grad Sipar,……ribnjaci iz vremena rimskog carstva, …. Ka doro,….sve to čini kulturno bogatstvo ovoga malog zaseoka Zambratije.
Neupitno je da bi se stvorila nova vrijednost u turističkoj ponudi i prepoznatljivosti Umaškog kraja u turizmu, te povećanje broja dolazaka nove vrste eko-natura i kulturološki osvještenih  turista.

U nekom momentu kad i ako se poveća bioraznolikost, moglo bi doći u obzir da se područje uključi i u neki drugi oblik zaštite, npr. u mrežu Natura 2000, ali sada je to područje dosta siromašno i uništeno pa za to nema uvjeta. Sam projekt bi bio samoodrživ s obzirom na interes poslovnih subjekata – vlasnika mini podmornica, ronilačkih klubova, barkajola. Od navedenih korisnika mogao bi se naplaćivati ulaz u park te bi na taj način bilo moguće održavati postojeći sustav nadzora.  Nakon raznih seminara od NATURE 2000, te ostalih tečajeva u Izoli, Piranu i Novigradu za kandidiranje na EU fondove, smatramo da je ovakav projekt više nego realan. U suradnji sa nama bliskim parkovima prirode „Miramare“ iz Trsta (dir. Roberto Odorico) te park prirode „Strunjan“ (dir. Marko Starman) - iskazan je interes radi zajedničkog kandidiranja eventualnih novih natječaja po EU fondovima. Od strane Instituta za nadzor ribarstva iz Rima bili smo pozvani kao gosti u parlament u Briselu gdje su uspostavljeni određeni kontakti.

Zone ne uzimanja ZNU, počele su se osnivati u svijetu tek u posljednjih dvadesetak godina. Tipično su lokalni ribari u početku protestirali – a isto tako tipično su već za koju godinu sami postali uvjereni zaštitari – jer su u okolnim područjima počeli loviti sve više i sve veću ribu. Radi se o principu "pretakanja": neuznemirena riba brže raste, veća riba daje više jajašaca, pa se u relativno kratkom roku ribe eksponencijalno razmnože, a tada počne kompeticija za prostor i hranu te mnoge jedinke "teku" u okolna područja. Za održivo iskorištavanje - gospodarenje bilo čime potrebno je znati koliko čega, gdje i u kojem trenutku ima – a za to je neophodno temeljito praćenje, monitoring. Osim u zaštitu na terenu ljudi bi se mogli uključiti u monitoring te u dobro osmišljeni obrazovni i duhovno obogaćujući ekološki turizam (hvale vrijedan primjer: "CaputInsulae", otok Cres). Dakle, vrijeme je da se promijeni stav naše javnosti, vlasti i političara prema zaštiti našeg podmorja – njegovu zaštitu treba shvatiti kao investiciju, a osnivanje zona ne uzimanja poput otvaranja dugoročnog bankovnog računa vezane štednje s najsigurnijom i najvećom mogućom kamatom - garantiranom od samog Zakona Prirode – a na svestranu dobro(do)bit ne samo svih morskih stvorenja, nego i nas ljudskih žitelja Jadrana.

Kao dokaz u iskazani interes od strane turista,  ove godine je kod nas došla grupa od 10-tak mladih studenata iz Italije koja će biti smještena kod naših privatnih iznajmljivača. Uz podršku našeg prijatelja sa  iskustvom  koje ima u nacionalnom parku „Miramare“ u Trstu –sa nama je danas ovdje i dr. morske biologije Roberto Odorico.

Skupština društva liječenih alkoholičara

http://umag-istra.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/582311drustvo8272.jpg

Tajnik društva Mario Sirotić otvara godišnju skupštinu

BUJE - U utorak 09. listopada održana je 33. Godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara Umag u prostorijama pučkog otvorenog učilišta u Bujama, kojoj je prisustvovalo 26 osoba. Skupštinu je otvorio See details

http://umag-istra.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/151615drustvo06.jpg

Radno predsjedništvo Društva liječenih alkoholičara Umag

BUJE - U utorak 09. listopada održana je 33. Godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara Umag u prostorijama pučkog otvorenog učilišta u Bujama, kojoj je prisustvovalo 26 osoba. Skupštinu je otvorio See details

http://umag-istra.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/528268drustvo12.jpg

Predsjednišvo i stručna djelatnica prof. def. Vera Pavičić

BUJE - U utorak 09. listopada održana je 33. Godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara Umag u prostorijama pučkog otvorenog učilišta u Bujama, kojoj je prisustvovalo 26 osoba. Skupštinu je otvorio See details

http://umag-istra.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/168671drustvo13.jpg

Dino Križman, član nadzornog odbora i Vera pavičić

BUJE - U utorak 09. listopada održana je 33. Godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara Umag u prostorijama pučkog otvorenog učilišta u Bujama, kojoj je prisustvovalo 26 osoba. Skupštinu je otvorio See details

http://umag-istra.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/710961drustvo15.jpg

Josip Jušta, blagajnik društva dobio je cvijet za dugogodišnju apstinenciju

BUJE - U utorak 09. listopada održana je 33. Godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara Umag u prostorijama pučkog otvorenog učilišta u Bujama, kojoj je prisustvovalo 26 osoba. Skupštinu je otvorio See details

http://umag-istra.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/214320drustvo8331.jpg

Predsjednica društva Hana Čović

BUJE - U utorak 09. listopada održana je 33. Godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara Umag u prostorijama pučkog otvorenog učilišta u Bujama, kojoj je prisustvovalo 26 osoba. Skupštinu je otvorio See details

http://umag-istra.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/325477drustvo21.jpg

Mario Sirotić tajnik društva je apstitenet punih 14 godina

BUJE - U utorak 09. listopada održana je 33. Godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara Umag u prostorijama pučkog otvorenog učilišta u Bujama, kojoj je prisustvovalo 26 osoba. Skupštinu je otvorio See details

http://umag-istra.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/873221drustvo8296.jpg

Sretna obitelj Mikulaš

BUJE - U utorak 09. listopada održana je 33. Godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara Umag u prostorijama pučkog otvorenog učilišta u Bujama, kojoj je prisustvovalo 26 osoba. Skupštinu je otvorio See details

http://umag-istra.com/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/294059drustvo8262.jpg

Skupštini je prisustvovalo tridesetak članova društva

BUJE - U utorak 09. listopada održana je 33. Godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara Umag u prostorijama pučkog otvorenog učilišta u Bujama, kojoj je prisustvovalo 26 osoba. Skupštinu je otvorio See details

Dan rajčice uz 100 godišnjicu prerade