English (United Kingdom)Croatian(HR)Italian - ItalyDeutsch (DE-CH-AT)

Latest news

Udruga Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Pinna nobilis” vas poziva na radionicu za predstavnike ribarskog sektora koja se održava u sklopu malog pilot projekta „Zona posebnog upravljanja u uvali Zambratija (Umag)”. Mali pilot projekt se provodi u okviru Mjere III.1. „Pripremna potpora”, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Radionica „Uvod u zonu posebnog upravljanja u uvali Zambratija“ će se održati dana: 20. veljače 2017. godine s početkom u 17:00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Umaga G. Garibaldi 6.

Svrha radionice je potaknuti aktivno uključivanje predstavnika ribarskog sektora u proces promišljanja i planiranja o mogućnostima uspostave zone posebnog upravljanja u uvali Zambratija uslijed njezine visoke povijesne i potencijalno turističke vrijednosti.
Cilj je pružiti sudionicima informacije o projektnim aktivnostima te ih senzibilizirati na tematiku valorizacije arheoloških lokaliteta uvale Zambratija u turističke svrhe. Radionica je namijenjena predstavnicima ribarskog sektora te predstavnicima udruga i udruženja u ribarstvu s područja LAGUR-a „Pinna nobilis“ (gradovi Umag, Novigrad i Buje te općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj).

Teme koje će biti obrađene su sljedeće:
- Budućnost ribolova u Istri u okvirima zajedničke ribolovne politike Europske unije
- Mjere za poticanje održivog ribarstva na području lokalne samouprave
- Predstavljanje arheoloških lokaliteta Zambratije i Savudrije
- Zone posebnog upravljanja – primjeri dobre prakse u RH i u svijetu.

nogometUMAG - U ovom zimskom periodu, prije početka drugog dijela natjecateljske sezone, na pripremama u Umagu boravi 200-tinjak nogometaša iz inozemstva, uglavnom iz redova prvih i drugih liga. Osim što na 11 umaških terena trenutno treniraju vrhunski nogometaši, što daje dodatnu vrijednost Umagu kao gradu sporta, boravak ovih sportaša te svih ekipa koje stižu i u skoroj budućnosti, bitno utječu i na turističke rezultate u predsezoni.

Kako saznajemo od organizatora nogometnih priprema Timoteja Krajnca iz agencije specijalizirane za sportski turizam „B4 sport camps“, trenutno se u Umagu nalaze tri prvoligaške seniorske nogometne ekipe iz Slovenije, i to iz Domžala, Celja te Krška. Iz Austrije su ovdje na pripremama seniori drugoligaši iz ekipe  SV Horn te U16 ekipa iz Salzburga. Osim nogometaša, u ovom periodu se u Umagu odvija i priprema nogometnih sudaca. Čak 50 najboljih sudaca iz Poljske u 9 dana sudit će na 20 utakmica. Ujedno, sudjelovat će i na teorijskom dijelu edukacije. 

U narednom periodu u Umag na pripreme dolazi i jedan prvoligaški klub iz Češke, jedan iz Mađarske, a za 4 tjedana u Umag stiže i drugoligaška ekipa iz daleke Kine.

Sve su ekipe izrazile veliko zadovoljstvo uvjetima koje nudi Umag za kvalitetno odrađivanje zimskih priprema, od visoke kvalitete nogometnih terena, do dobrog smještaja i ugodne umaške sredine uopće.

Organizacijom ovakvih nogometnih priprema, Umag nastavlja s razvojem proizvoda Turističke zajednice grada Umaga, koja u ovom segmentu u pred i posezoni bilježi svake godine sve bolje rezultate. Ujedno, ugošćavanjem kvalitetnih nogometnih klubova, Umag iz godine u godinu potvrđuje status grada sporta te destinacije stvorene „po mjeri“ svakog sportaša.

carinski_gatUMAG - U Umagu je nedavno započela obnova dotrajalog carinskog gata, koja će se odvijati u dvije faze. Prva faza započela je krajem 2016. godine, a njen dovršetak očekuje se do Uskrsa 2017. godine. U prvoj fazi bit će uloženo otprilike 1,7 milijuna kuna, od čega Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ulaže 1,2 milijuna kuna, dok Grad Umag nadstandardno ulaže 500.000,00 KN.

Projekt obnove, saznajemo od ravnatelja Lučke uprave Umag – Novigrad Sergia Stojnića, sufinanciran je od Lučke uprave u izradi projektne dokumentacije.

U drugoj fazi, koja će započeti na jesen, očekuje se sufinanciranje od Istarske županije u znosu od 300.000,00 KN.

Postojeća će kućica, u kojoj je smještena granična policija, a koja je bila izgrađena nasred šetnice, biti srušena. Kako granični prijelaz treba biti u skladu sa schengenskim pravilima, nova će kućica biti izgrađena na samom gatu, čime će uvelike i biti povećana njezina funkcionalnost. Radovi obnove ujedno uključuju pojačavanje stabilnosti gata i popločavanje istoga.

policija_umagProvedenim kriminalističkim istraživanjem, umaška je policija utvrdila sumnju da je 83-godišnjak počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči ga se da je 20. siječnja u popodnevnim satima, sa zida u Istarskoj ulici u Umagu, otuđio mobitel, čime je 41-godišnjaka oštetio za nekoliko tisuća kuna. Protiv osumnjičenog se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

umagUmag, grad u kojem sport živi 365 dana u godini, ovog je ponedjeljka 21. studenog 2016. godine bio domaćin još jednog uspješnog sportskog susreta. Naime, Dom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ organizirao je 4. Mini olimpijadu za domove iz Istre i Slovenije, a pozivu su se odazvali Obalni Dom upokojencev iz Kopra, Dom upokojencev iz Izole, Dom upokojencov Ptuj - jedinica Kopar, Centar za starejše občane iz Lucije te Dom „Atilio Gamboc“ iz Umaga.

Više od 60 korisnika domova uživalo je u trosatnom natjecanju i igrama koje su osmislili studenti prirodoslovno-matematičkog fakulteta, smjer aplikativna kineziologija, Univerze na Primorskem, i njihova mentorica Urška Ceklić. Mini olimpijada domova za starije i nemoćne započela je u trenutku kada su g. Mile Katalinić i terapeutkinja Doris Vidović iz umaškog Doma „Atilio Gamboc“ svečano zapalili Olimpijsku baklju.  Takmičenja su obuhvatila igre prilagođene osobama starije životne dobi, od mini košarke i kuglane do odbojke s balonima, bacanja obruča i igre memorije. Nakon tri sata uzbudljivog natjecanja, slijedilo je proglašenje pobjednika po disciplinama te dodjela medalja i zahvalnica, kao i  izbor domaćina za slijedeću Mini olimpijadu.