English (United Kingdom)Croatian(HR)Italian - ItalyDeutsch (DE-CH-AT)

slikovnicaOgranak matice hrvatske Buje već drugu godinu provodi akciju slikovnicom do djece. Prošle godine darovana je djeci slabijeg imovnog stanja slikovnica Daniela Načinovića „Grožnjan šarena čitanka iz Grada umjetnika“. I ove su godine djeca Bujštine (osim Umaga) povodom nadolazećih blagdana u svojim poklon vrećicama Djeda Božićnjaka po prvi puta dobili dječju slikovnicu, autorsko djelo  učenice Nine Kalin, 8.r. pod naslovom „Sreća“. Slikovnica je nagrađena na natječaju „Moja prva knjiga“ na državnom  natječaju za učenike osnovnih škola pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a u organizaciji udruge Kalibra iz Karlovca.

Natječaj se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje najboljih slikovnica koje biraju poznati hrvatski književnici. Svrha  natječaja je poticanje mašte i kreativnosti, razvoj likovno-literarnih vještina te osvještavanje djece i mladih o njihovim pravima, odgovornosti za okoliš i potrebi brige za zajednicu. Pisanjem i ilustriranjem svoje priče djeca se uključuju u jedan smisleni proces u kojem mogu praktično primijeniti stečena likovno-literarna znanja i vještine te kao krajnji rezultat dobivaju svoju vlastitu slikovnicu koja će služiti kao inspiracija svima koji je pročitaju.

Na ovogodišnji 10. natječaj stiglo je ukupno 876 dječjih autorskih slikovnica što je najviše do sada. Kvaliteta radova u odnosu na protekle godine toliko je porasla da nikada nije bilo teže odabrati najbolje od velikog broja originalnih, zanimljivih i vješto napisanih i oslikanih slikovnica, zato je ove godine dodijeljeno 11 prvih nagrada i veći broj drugih, trećih i posebnih nagrada.
Osnovna škola Mate Balote iz Buja  na natječaju sudjelovala po prvi puta s četiri autorske slikovnice i sve su četiri nagrađene: Nina Kalin,8r. (druga nagrada), Aron Gjini,6.r. (treća nagrada), Ive Šantić, 6.r. i Erik Veznaver, 6.r. (posebne nagrade) pod mentorstvom učiteljica Sonje Buljević (hrvatski jezik) i Nataše Bezić, prof. (likovna kultura).

Ogranak matice hrvatske Buje, pod vodstvom njegova predsjednika Zlatana Varelije, prepoznao je male autore i njihove uratke iza kojih je stajao višemjesečni naporni rad. Prepoznajući svu kvalitetu Ogranak je odlučio da  slikovnice kao prava autorska djela mogu djeca bujštine prolistati i pročitati te je odlučio tiskati drugonagrađenu slikovnicu autorice Nine Kalin  i darovati je uz pomoć donatora djeci Bujštine. Uz pomoć mnogobrojnih donatora : gradova Novigrada i Buja, općina Grožnjan i Oprtalj, te tvrtki Bifix.d. o.o. Buje, Sipro. d.o.o. Umag, Intercommerce d.o.o. Umag, Nixux, d.o.o Umag, Knjižare Marfan Umag, Stomatološke poliklinike Šiljeg Zambratija, Klobučar auta Kaštel, Konobe Nono Petrovija, Konobe Pjero Kremenje, Konobe Bušćina Bušćina, Ogranka matice hrvatske Buje, kao i osobno Zlatana Varelije, ostvarena je ova donacija u vrijednosti od 16.000,oo kuna. Djeci Bujštine darovano je 400 slikovnica, da kroz istu sagrade i svoj svijet mašte.

Na žalost djece Umaga, slikovnicu su na dar dobili samo djeca područnih škola u Babićima i Petroviji kao i poseban dar djaca s poteškoćama u razvoju pri osnovnoj školi Marije i Line u Umagu. Kao i prošle godine, Grad Umag nije bio zainteresiran za ovaj projekt, stoga su i ove godine djeca umaštine bila prikraćena, za jedan vrijedan dar.

Madračević i Karadža u Fonticusu